Magnezij in sladkorna bolezen

Sladkorni bolniki imajo povečano potrebo po magneziju. Tukaj lahko izveste več o tem.

V Nemčiji za sladkorno boleznijo trenutno trpi približno osem milijonov ljudi. Večji del oziroma 90 % trpi za sladkorno boleznijo tipa 2. Poleg debelosti in nezadostnega gibanja igra pomembno vlogo pri nastopu te bolezni tudi magnezij.

Magnezij in sladkorna bolezen

Nizka koncentracija magnezija v krvi povečuje tveganje za razvoj sladkorne bolezni tipa 2. Magnezij pa ne vpliva samo na tveganje za razvoj sladkorne bolezni, ampak tudi na potek bolezni pri obstoječi sladkorni bolezni tipa 2. Magnezij je izjemno pomemben za delovanje inzulina. Odpornost na delovanje inzulina (t. i. neodzivnost na inzulin) je ključen vzrok za razvoj sladkorne bolezni tipa 2. Magnezij sodeluje pri delovanju receptorjev inzulina. Zato se lahko z zadostnim jemanjem magnezija izboljša učinkovitost inzulina.

Dobro je vedeti:

Za določitev pomanjkanja magnezija se izmeri koncentracija magnezija v krvi. Vendar lahko tudi pri normalnih vrednostih magnezija v krvi pride do nezadostne oskrbe, ker organizem nadomešča pomanjkanje magnezija v telesu tako, da magnezij sprosti iz celic.

Magnezij pri sladkorni bolezni

Ali magnezij pomaga pri sladkorni bolezni? Številne študije so dokazale, da imajo sladkorni bolniki tipa 2 pogosto nizko raven magnezija v krvi. Do tega pride zaradi povečanih vrednosti sladkorja v krvi, kar privede do sprememb v delovanju ledvic ter posledično do večjega izločanja magnezija prek urina. Če sladkorni bolniki poleg tega jemljejo še zdravila, kot so sredstva za odvajanje vode (diuretiki), zaviralci želodčne kisline (inhibitorji protonske črpalke) ali zdravila za zdravljenje zaprtosti (odvajala), lahko to še poveča pomanjkanje magnezija. Zato morajo sladkorni bolniki še toliko bolj paziti na zadosten vnos magnezija.

Kateri magnezij?

Prehrambena živila vsebujejo magnezij v organski obliki, kot je npr. magnezijev citrat. Magnezijev citrat je gradnik v telesu, zato ga telo zelo dobro prenaša in je hitro aktiven.

Magnesium-Diasporal® 300 mg, granule za pripravo napitka, vsebujejo čisti magnezijev citrat, ki je dober za organizem. Priporočilo za jemanje: 1 zavitek dnevno – z dolgotrajnim učinkom do 24 ur.

Diasporal® – prilagojeni magnezij

Magnesium-Diasporal® 300

granulat za pripravo napitka

Magnesium-Diasporal® 300 direkt

za neposredno uživanje brez vode

Magnesium-Diasporal® 400 EXTRA

granulat za pripravo napitka

Magnesium-Diasporal® 400 EXTRA direkt

za neposredno uživanje brez vode