Magnezij in šport

Tukaj preberite več o tem, zakaj je magnezij koristen pri telesnih obremenitvah.

Ne glede na vrsto telesne aktivnosti – morda radi vrtnarite ali pa se ukvarjate s športom, ki zahteva vzdržljivost in moč: kdor je telesno aktiven, ima povečano potrebo po magneziju. Organizem porablja več mineralnih snovi prek mišične aktivnosti in med drugim izgublja magnezij z znojenjem. Zato bi morali športniki za dolgoročno vzdrževanje mišične funkcije in moči po športni aktivnosti hitro nadoknaditi nastalo izgubo magnezija in tekočine.

Športniki potrebujejo več magnezija

Prišel je čas – spet jih lahko vidimo povsod – na ulicah, v parkih, na gozdnih poteh: sprehajalci in tekači, ki želijo narediti nekaj za svojo telesno pripravljenost in zdravje. Tudi kolesarji se spet vozijo po naših cestah. Vsem je skupno to, da se zaradi ukvarjanja s športom znojijo. Telesni napor prispeva k temu, da športnik izgublja tekočino in minerale. Zato je zelo pomembno, da se po športni aktivnosti zaloge mineralov spet nadoknadijo in da se ohrani moč.

Magnesium-Diasporal® 400 EXTRA direkt
Poživi mišice. Aktivira energijo.

csm_Mg-Diasporal-400-EXTRA-direkt_50st_9bc8ce4f51

Magnezij in šport: Delovanje

Magnezij je sestavni del prek 600 encimov v človeškem telesu in igra pomembno vlogo v vseh znotrajceličnih procesih metabolizma, ki so povezani s sintezo ali rekonstrukcijo z energijo bogatih snovi (npr. glukoze).

Dobro je vedeti:

Magnezij je pomemben za energijski metabolizem. Encimi, ki sodelujejo pri metabolizmu glukoze, potrebujejo za aktivacijo magnezij. Brez magnezija ni proizvodnje energije. Tvorba laktatov (anaerobna razgradnja glukoze), ki se začne ob nezadostni oskrbi mišičnih celic s kisikom, ovira telesno vzdržljivost. Laktate je treba čim prej odstraniti iz organizma, za kar pa je spet potreben magnezij.

Zato igra zadostna oskrba z magnezijem pomembno vlogo prav pri športu. Potreba za magnezijem raste na podlagi metabolizma, ki je zaradi športnih aktivnosti pospešen. Tipični znaki pomanjkanja magnezija so zategnjene mišice in krči, ki se lahko pojavijo že med športno aktivnostjo.

Magnezij je pomemben mineral za športnike in ljudi, ki so radi aktivni in so stalno v gibanju ter želijo ohraniti svojo športno moč. S testom magnezija lahko izveste, ali ga jemljete dovolj!

Magnezij in mišična funkcija

Velika telesna obremenitev med športom pospešuje izgubo magnezija, ki jo primarno povzroča povečano znojenje. Predvsem pri visoki temperaturi in vlažnosti je lahko izguba tekočine velika (do 2 l na uro).

Nezadostna oskrba z magnezijem lahko zmanjša mišično funkcijo, s tem pa narašča nagnjenost k trganju in nategnjenosti mišičnih vlaken.

Glas

Pred športno aktivnostjo popijte kozarec vode! To preprečuje pomanjkanje tekočine in pomaga ohranjati ravnovesje elektrolitov.

Regelmaessige-Bewegung

Pred športno aktivnostjo se ogrejte in pripravite tetive, ligamente, mišice in sklepe. To med drugim preprečuje preobremenitev mišic, ki lahko povzroči krče.

Magnesium-zufuehren

Po športni aktivnosti zopet napolnite svoje zaloge magnezija. Jemljite visoke odmerke kakovostnega biološkega magnezijevega pripravka.

Magnezij. Poživi mišice. Aktivira energijo.

Da bi učinkovito nadoknadili izgubo magnezija in ohranili moč, morate biti pozorni na zadostno oskrbo z magnezijem. Nemško društvo za prehrano (Deutsche Gesellschaft für Ernährung – DGE) za odrasle osebe priporoča dnevni vnos magnezija v odmerku od 300 do 400 mg, odvisno od starosti in spola.

Dnevna potreba po magneziju pri športnikih je lahko glede na obremenitev tudi dva do trikrat večja

Da bi dolgoročno preprečili pomanjkanje oskrbe z magnezijem in ohranili telesno moč, je za športnike še posebej pomembno, da v času regeneracije po vsaki športni aktivnosti redno uživajo pripravek z visoko vsebnostjo magnezija.

Zaradi blagega odvajalnega učinka se jemanje magnezija pred športom ne priporoča, saj lahko pride do zmanjšanja moči. Z izdelkom Magnesium-Diasporal® 400 EXTRA, granulatom za pripravo napitka lahko hitro in preprosto nadoknadite zaloge magnezija in tekočine po športni aktivnosti.

Diasporal® – prilagojeni magnezij

Magnesium-Diasporal® 300

granulat za pripravo napitka

Magnesium-Diasporal® 300 direkt

za neposredno uživanje brez vode

Magnesium-Diasporal® 400 EXTRA

granulat za pripravo napitka

Magnesium-Diasporal® 400 EXTRA direkt

za neposredno uživanje brez vode