Magnezij za starejše

Ravno starejši ljudje imajo veliko koristi od zadostnega vnosa magnezija. Tukaj lahko izveste, zakaj.

Z leti pride do upada telesne aktivnosti in s tem tudi do upada količine zaužite hrane in tekočine, potreba po magneziju pa ostane nespremenjena. Hkrati se starejši ljudje pogosto izogibajo hrani, bogati z magnezijem, kot so stročnice, ker so težko prebavljive. Zato obstaja vedno večja možnost, da pride do pomanjkanja magnezija.

Lahko pride tudi do povečanja tveganja za razvoj bolezni, kot sta sladkorna bolezen ali srčna aritmija. Zato strokovnjaki svetujejo, da je treba v starosti še posebej paziti na zadostno oskrbo z magnezijem.

Magnezij ščiti srce

Magnezij je pomemben za normalno delovanje srca. Magnezij uravnava kalcij na naraven način. Ta mineralna snov povečuje razdražljivost mišic, magnezij pa jo zmanjšuje. Tako lahko srce bije enakomerno in v ritmu. Pomanjkanje magnezija lahko zato negativno vpliva na zdravje srca in pospeši srčno aritmijo.

Tukaj najdete več podrobnosti o temi Magnezij in srce.

Magnezij in sladkorna bolezen

Zaradi poslabšanega uravnavanja sladkorja v krvi pri sladkornih bolnikih prihaja tudi do spremenjenega delovanja ledvic, zato pride ob nizkih vrednostih krvnega sladkorja tudi do izgube magnezija prek urina. Posledica tega je lahko pomanjkanje magnezija. Zato je treba pri bolezni Diabetes mellitus še posebej paziti na zadostno oskrbo z magnezijem.

Tukaj se lahko podrobneje seznanite o magneziju in sladkorni bolezni.

Magnezij in zdravila

Pri dolgotrajnem zdravljenju z zaviralci želodčne kisline (inhibitorji protonske črpalke, npr. Omeprazol ali Pantoprazol) lahko pride zaradi spahovanja kisline in zgage med drugim do večjega pomanjkanja magnezija zaradi zmanjšane absorpcije magnezija. Ustrezna opozorila o pomanjkanju magnezija so v navodilih za jemanje teh zdravil. Zato bodite pri dolgotrajnem jemanju zaviralcev želodčne kisline pozorni na znake pomanjkanja magnezija (npr. krči v mečih, zategnjene mišice) in dodatno jemljite magnezijev pripravek visoke vrednosti. Tako boste preprečili pomanjkanje magnezija zaradi uporabe zaviralcev želodčne kisline.

POMEMBNO:
Uživajte pripravek z organskim magnezijevim citratom. Tak pripravek ne potrebuje želodčne kisline za sprostitev magnezija in organizem ga lahko neposredno absorbira. Na primer Magnesium-Diasporal® 300 iz lekarne. Granulat za pripravo napitka vsebuje čisti magnezijev citrat, kot se pojavlja v organizmu kot gradnik. Zato je Magnesium-Diasporal® 300 dober za organizem in hitro aktiven.

Magnezij in hrana

Magnezij je pogost v hrani rastlinskega in živalskega izvora, vendar se njegovi deleži znatno razlikujejo. Stročnice in žita vsebujejo velike količine magnezija. Industrijsko predelana hrana ter enolična prehrana lahko vodita do nezadostne oskrbe z magnezijem.

Hrana, ki vsebuje magnezij, mora biti na jedilniku vsak dan.

Tukaj lahko najdete seznam hrane, ki vsebuje magnezij.

Magnezij in hrana

Magnezij je pogost v hrani rastlinskega in živalskega izvora, vendar se njegovi deleži znatno razlikujejo. Stročnice in žita vsebujejo velike količine magnezija. Industrijsko predelana hrana ter enolična prehrana lahko vodita do nezadostne oskrbe z magnezijem.

Hrana, ki vsebuje magnezij, mora biti na jedilniku vsak dan. Tukaj lahko najdete seznam hrane, ki vsebuje magnezij .

Lebensmittel-Korb

Dobro je vedeti:

Pomanjkanje magnezija je lahko vzrok za zaprtost. Proti zaprtosti pogosto pomaga, če spijemo več vode. S tem se poveča prostornina hrane, bogate z balastnimi snovmi, kar spodbudi transport črevesne vsebine.

Nemško društvo za prehrano priporoča dnevni vnos magnezija v odmerku od 300 do 400 mg, odvisno od starosti in spola. Magnezijev citrat je še posebej primeren, saj se ta organska magnezijeva spojina že naravno nahaja v organizmu in ga telo dobro prenaša.

Diasporal® – prilagojeni magnezij

Magnesium-Diasporal® 300

granulat za pripravo napitka

Magnesium-Diasporal® 300 direkt

za neposredno uživanje brez vode

Magnesium-Diasporal® 400 EXTRA

granulat za pripravo napitka

Magnesium-Diasporal® 400 EXTRA direkt

za neposredno uživanje brez vode