Magnezij in PMS

Magnezij se je pokazal kot učinkovit pri preprečevanju kot tudi pri lajšanju akutnih menstrualnih bolečin in PMS.

Pri mnogih ženskah se iz meseca v mesec ponavljajo iste tegobe: razpoloženje na dan menstruacije je na dnu, utrujeni ste in razdražljivi. Kot da to ni že dovolj neprijetno, vas tekom dneva mučijo še slabost, glavoboli ali celo napadi migrene. Simptomi, ki se pojavljajo pred menstruacijo, so v medicini združeni v poimenovanje »predmenstrualni sindrom« ali kratko PMS. Pri lajšanju akutnih težav se pogosto uporabljajo protibolečinska sredstva, kot sta Ibuprofen ali Naproxen. Vendar ni treba, da je to tako. Magnezij lahko olajša tako menstrualne bolečine kot tudi težave, povezane s PMS.

Simptomi PMS-a

 • Utrujenost
 • Neugodje
 • Zadrževanje vode
 • Razdražljivost
 • Preobčutljivost
 • Krči
 • Bolečine v trebuhu
 • Bolečine v hrbtu
 • Občutek napetosti v prsih
 • Glavoboli
 • Depresija

Magnezij in menstrualne težave

Med menstruacijo so še posebej neprijetne menstrualne bolečine v obliki krčev in zbadanja v spodnjem delu trebuha. Medicinski izraz za te tegobe je »dismenoreja«. Mnoge bolnice si ne želijo stalnega jemanja protibolečinskih sredstev. Dobro je, da obstaja bolj prijazna alternativa. Ena od študij na bolnicah z dismenorejo je uspela dokazati, da lahko z visokim odmerkom magnezija menstrualne težave zmanjšamo ali celo popolnoma odpravimo.

Magnezij pri PMS

Magnezij lahko olajša tudi težave, povezane s PMS. Med drugim lahko zahvaljujoč sproščujočemu in vazodilatacijskemu učinku magnezij ublaži trebušne krče, glavobol in bolečine v hrbtu.

VEČ INFORMACIJ:
Med menstruacijo se izločajo t. i. prostaglandini. To so spojine, ki delujejo kot posredniki med prenosom bolečine in povzročajo krčenje mišic maternice. Na ta način telo izloča maternično sluznico. Bolnice z bolečo menstruacijo, ki so šest mesecev jemale magnezij, so bile ob koncu testnega obdobja v 80 % primerov brez bolečin. Zaključek avtorjev študije je bil, da to med drugim dokazuje, da magnezij zavira biosintezo prostaglandina oziroma da je odsotnost bolečin posledica širjenja krvnih žil, ki ga povzroča magnezij.

Pomanjkanje magnezija in menstruacija

V tej študiji so dokazali tudi, da imajo ženske s PMS nizko raven magnezija. Znanstveniki pravijo, da se s tem tveganje za nastop PMS poveča za kar 14 %.

Magnezij se torej lahko jemlje kot preventivno ali akutno zdravljenje menstrualnih bolečin in predmenstrualnega sindroma (PMS). Ker lahko ravno pomanjkanje magnezija privede do nastopa PMS, je treba zagotoviti zadosten dnevni vnos.

Preberite več, kako lahko z izdelkom EKSPRES magnezij, ki je dober za organizem, hitro in enostavno pokrijete svoje dnevne potrebe po tem mineralu.

Diasporal® – prilagojeni magnezij

Magnesium-Diasporal® 300

granulat za pripravo napitka

Magnesium-Diasporal® 300 direkt

za neposredno uživanje brez vode

Magnesium-Diasporal® 400 EXTRA

granulat za pripravo napitka

Magnesium-Diasporal® 400 EXTRA direkt

za neposredno uživanje brez vode