Magnezij pri krčih

Mišični krči! Možen znak pomanjkanja magnezija. Tukaj lahko izveste več o tem.

Krči v nogah in magnezij

Krči v nogah niso samo neprijetni, temveč tudi zelo boleči. Pogosto ovirajo nočni počitek ali pa se pojavijo v zgodnjih jutranjih urah.

Krči v nogah so tipičen znak akutnega pomanjkanja magnezija. Nagnjenost k tovrstnim tegobam se s starostjo znatno poveča. Do tega pride, ker starejši ljudje pogosto premalo jedo. Vendar pa se krči v nogah pojavljajo tudi pri sladkornih bolnikih in športnikih. Ob naporih športniki z znojenjem povečano izgubljajo magnezij, kar lahko znatno vpliva na njihove športne rezultate.

Mišični krči in magnezij

Če prihaja do bolečega krčenja mišic, se za tem pogosto skriva pomanjkanje magnezija. Magnezij lahko uspešno pomaga pri odpravljanju mišičnih krčev. Pri tem pa se osebam brez okvare ledvic ni treba bati prevelikega odmerka. Višek magnezija se prek ledvic preprosto izloči z urinom. Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) za zdravljenje pomanjkanja magnezija priporoča dnevni odmerek 300 mg.

Tukaj lahko ugotovite, koliko magnezija zares potrebujete.

Magnezij pri krčih

Da se zagotovi pravilen prenos signalov med živčnimi celicami, je pomembna zadostna oskrba z minerali, predvsem z magnezijem. Krči zaradi pomanjkanja magnezija se zato lahko zdravijo s primernim vnosom magnezija.

Reden vnos magnezija v primeru krčev v nogah

Z rednimi in visokimi odmerki magnezija lahko zanesljivo odpravite njegovo pomanjkanje. Pri tem je pomembno, da vnos  poteka daljše časovno obdobje v ustreznem odmerku. Magnezij se lahko jemlje tudi kot trajna terapija ali zdravljenje (najmanj 4 do 6 tednov).

Smiselna terapija v primeru krčev v nogah

Razlog za krče v nogah je pogosto akutno pomanjkanje magnezija. Da se to pomanjkanje odpravi, se priporoča terapija z magnezijem. Tudi v tem primeru sta za uspeh ključna zdravilna učinkovina in razumno odmerjanje.

Neprestano lahko beremo o različnih učinkovinah za zdravljenje krčev v nogah. Vendar pa so ta zdravila namenjena zgolj zdravljenju simptomov in ne odpravljajo vzrokov krčev. Njihov vnos je pogosto povezan z nezanemarljivimi stranskimi učinki (npr. alergijske reakcije, oteženo dihanje, sprememba krvne slike, motnje jetrne funkcije). Zato je treba te snovi jemati samo krajši čas (približno 14 dni). Nato se krči v nogah običajno vrnejo. Na primer učinkovina kinin sulfat se po priporočilih Ameriške agencije za hrano in zdravila (FDA) za zdravljenje krčev v nogah ne sme več uporabljati.

Zdravljenje z magnezijem, npr. magnezijevim citratom, ki organizmu ustreza, odpravlja vzrok težav in je izjemno primerno kot dolgotrajna oblika zdravljenja brez stranskih učinkov. Z jemanjem magnezija se zdravi dejanski vzrok krčev v nogah – pomanjkanje magnezija – simptomi pa se ne odpravijo samo za kratek čas.

DODATNE INFORMACIJE:
Če se mišični krči pojavljajo kljub vnosu magnezija, se morate obrniti na svojega zdravnika. To velja predvsem, če se pojavljajo tudi drugi simptomi, na primer omrtvičenost, mravljinčenje in oslabljenost mišic.

Nasvet: pri nočnih krčih v nogah se priporoča jemanje magnezija v večernih urah pred spanjem.

Krčih v mišicah in nogah: Vzroki

Zdravila

  • Sredstva za odvajanje vode (diuretiki)
  • Zaviralci želodčne kisline (inhibitorji protonske črpalke

Življenjske situacije

Bolezni

Diasporal® – prilagojeni magnezij

Magnesium-Diasporal® 300

granulat za pripravo napitka

Magnesium-Diasporal® 300 direkt

za neposredno uživanje brez vode

Magnesium-Diasporal® 400 EXTRA

granulat za pripravo napitka

Magnesium-Diasporal® 400 EXTRA direkt

za neposredno uživanje brez vode