Magnezij: Pravilno jemanje

Magnezij: Pravilno jemanje Kako pravilno jemati magnezij? Tukaj lahko najdete odgovore na pogosta vprašanja.

Želite uravnovesiti vnos magnezija in preprečiti njegovo pomanjkanje? V tem primeru se priporoča uživanje magnezijevega pripravka z magnezijevim citratom in blagodejnim učinkom na organizem. Magnezijev citrat se v organizmu nahaja kot gradnik, zato ga telo zelo dobro prenaša in je hitro aktiven. Če se sprašujete, kako pravilno jemati magnezij, boste tukaj našli odgovore na vsa vaša vprašanja.

Nadomeščanje in preprečevanje pomanjkanja magnezija

Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) priporoča dnevni odmerek 300 mg magnezija za zdravljenje pomanjkanja magnezija. Pri akutnem pomanjkanju, na primer ob pojavu krčev v mečih, je treba z jemanjem magnezija nadaljevati tudi, ko težave že minejo, saj lahko polnjenje zalog magnezija traja približno štiri tedne. Z izdelki Diasporal® se sami odločite, ali lahko z enim vnosom pokrijete priporočeni dnevni odmerek ali ga želite razdeliti na dva do tri vnose dnevno.

Dejavniki, kot so stres, šport, bolezni (npr. sladkorna bolezen) ali jemanje določenih zdravil (npr. diuretiki), lahko izrazito vplivajo na potrebe po magneziju.

Tukaj lahko preberete, katere bolezni in zdravila lahko vplivajo na ravnovesje magnezija..

Pravilno jemanje magnezija

Obstajajo različne oblike magnezija. Naše priporočilo: Uživajte pripravek z organsko magnezijevo spojino, kot je magnezijev citrat. Magnezijev citrat je gradnik v telesu, zato ga telo zelo dobro prenaša in je hitro aktiven.

Načeloma lahko magnezij zaužijete kadar koli, ne glede na del dneva ali čas zaužitega obroka. Pri krčih v mečih, ki se pojavijo ponoči, pomaga, če boste magnezij vzeli zvečer pred spanjem. Raven magnezija se ponoči vedno malo zniža, zato lahko hitreje pride do krčev.
Športniki naj magnezij po možnosti uživajo po športni aktivnosti, saj sproščujoče delovanje mineralne snovi na mišice med športno aktivnostjo ni zaželeno. Poleg tega ima lahko pri občutljivih osebah magnezij odvajalni učinek.

Tukaj lahko izveste več o temi Magnezij in šport. 

Magnezij: Stranski učinki

Ko začnete jemati magnezij, lahko začasno pride do mehkejšega blata ali driske. To ni nevarno in večinoma mine samo od sebe. Vendar pa je takrat vseeno dobro odmerek magnezija zmanjšati, ker je mehko blato znak, da črevesje magnezija ne more absorbirati.

Magnezij: Previsok odmerek?

Glede na izraženost pomanjkanja magnezija lahko odmerek magnezija znaša 300 mg ali več na dan. Če ste po pomoti vzeli preveč magnezija, se bo to videlo po mehkem blatu. Če ste v dvomih, se posvetujte z zdravnikom.

Dobro je vedeti:

Pri dobro delujočih ledvicah se bo višek magnezija izločil prek urina. Zato previsok odmerek ob oralnem zaužitju ni mogoč.

Magnezij in kalcij – držite časovni razmik

Ob hkratnem jemanju visokih odmerkov magnezija in kalcija (npr. 300 mg magnezija in 1000 mg kalcija) lahko obe mineralni snovi med absorpcijo v črevesju negativno vplivata ena na drugo. Priporočamo, da med zaužitjem pripravka z visoko vsebnostjo magnezija in pripravka z visoko vsebnostjo kalcija mineta dve do tri ure.

Priporočilo: Kalcij vzemite zjutraj, magnezij zvečer. To ne velja za preparate z nižjimi odmerki obeh snovi.

Pomanjkanje magnezija: Kdaj se je bolje obrniti na svojega zdravnika

 

V primeru težjih okvar ledvic in upočasnjenega srčnega ritma (bradikardija) se lahko magnezij jemlje samo po predhodnem posvetu z zdravnikom. Nekatere snovi v zdravilih, na primer aminoglikozidni antibiotiki, Cisplatin in Ciklosporin A, lahko privedejo do hitrejšega izločanja magnezija prek ledvic. To lahko privede do potrebe po prilagoditvi odmerka magnezija. Poleg previsokega odmerka kalcija lahko na absorpcijo magnezija vplivajo tudi fluoridi in antibiotiki iz skupine tetraciklinov. Zato je treba v primeru hkratnega jemanja zgoraj navedenih zdravil in magnezija poskrbeti za dve to triurni časovni razmak.

Diasporal® – prilagojeni magnezij

Magnesium-Diasporal® 300

granulat za pripravo napitka

Magnesium-Diasporal® 300 direkt

za neposredno uživanje brez vode

Magnesium-Diasporal® 400 EXTRA

granulat za pripravo napitka

Magnesium-Diasporal® 400 EXTRA direkt

za neposredno uživanje brez vode